فرمت فایل : WORD (قابل ویرایش)
تعداد صفحات:135
فهرست مطالب:
عنوان صفحه
فصل اول 1
مقدمه 2
بیان مسأله 3
اهداف تحقیق 5
اهمیت و ضرورت تحقیق 6
تعریف مفاهیم 8
فصل دوم 10
پیشینه ی وادبیات تحقیق 49-11
فصل سوم: روش اجرا 50
جامعه آماری 51
روش نمونه گیری 51
ابزار اندازه گیری 51
روش اجرا 51
تحقیقات انجام شده در باره طلاق 54
نظر دانشمندان در رابطه با طلاق 66
فصل چهارم 79
جداول ونمودارها 80-127
فصل پنجم 128
بحث و نتیجه گیری 129
محدودیتها 131
پیشنهادها 132
منابع 133
ضمیمه 134
مقدمه
به طور متداول،اغلب رساله ها و تحقیقات دانشگاهی و غیر دانشگاهی مربوط به طلاق ، علل آن و راههایی برای پیشگیری از آن می باشد و کمتر به مشکلات بعد از طلاق پرداخته شده است این در حالی است که بعد از جدایی و فرو پاشی کانون خانواده مشکلات جدیدتر خود را به نمایش می گذارند.
آسیب پذیرترین قشر این جدایی ها زنان مطلقه می باشند که ممکن است از هر جهت ضربه ببینند و در معرض انواع خطرات اجتماعی و اقتصادی و فرهنگی قرار بگیرند. تحقیقی که اکنون در پیش روی دارید ، به مشکلات زنان بعد از طلاق پرداخته تا بلکه گوشه ای از معضلات مربوط به این قشر را مورد بررسی و تجزیه و تحلیل قرار دهد.
این مقوله هیچگونه داعیه ای بزای حل و از بین بردن مسائل مربوط به آنها ندارد. در تدوین این تحقیق چندین مشکل اساسی وجود داشت: اول کمبود منابع تحقیق و بررسی های تجربی در این زمینه که نشانگر تحقیقات پیشین در زمینه های آن باشد.
دوم عدم دسترسی به منابع (هر چند مختصر) در این زمینه.
سوم عدم همکاری و مساعدت افراد (زنان مطلقه) و مراجعی که امکان و توانایی کمک به ما در این زمینه داشتند. به هر حال امید است با تمام این مسائل این تحقیق بتواند کمک هر چند ناچیز به این قشر بنماید.
بیان مسأله
شاید در نگاه اول موضوع «مشکلات زنان مطلقه» موضوعی ساده برای تحقیق در نظر ۀید ولی با توجه دقیق و بیشتر در می یابیم که این موضوع نه تنها ساده و پیش پا افتاده نیست بلکه بسیار دقیق و ظریف می باشد و برای به انجام رساندن آن باید حوصله و دقت بسیاری به خرج داد.
بسیاری از افراد فکر می کنند زنی که بعد از ماهها دوندگی توانسته با گرفتن حق و حقوق خود یا بدون گرفتن آن طلاق خود را بگیرد بدبختی هایش تمام شده ، می تواند زندگی بی دغدغه و آرامی را شروع کند.
اما زهی خیال باطل ، کاش به همین جا ختم می شد و بعد از جدایی مشکلات و مسائلی کم کم روی خود را نشان داده و او را در منگنه بسیاری از فشار ها قرار می دهند برخی تصور می کنند این فشار ها بیشتر از نظر اقتصادی بر زنان مطلقه وارد می شوند و زنان مطلقه شاغل کمتر دچار مشکلات هستند چرا که قبل از طلاق هم بیمی از این لحاظ نداشته و در واقع بیمی از متارکه نداشته اند زیرا با علم بر این موضوع که می توانند خود را تامین کنند شاید خودشان برای گرفتن طلاق پیشقدم شده باشند البته این تصور تا حدی درست و یکی از اساسی ترین مشکلات این دسته بر می گردد به مسائل اقتصادی بخصوص که حضانت فرزندان بعد از طلاق هم به عهده آنها باشد.
اما باید توجه داشته باشیم آنها گذشته از مسائل اقتصادی با مشکلات دیگری هم مواجه هستند مانند احساس ناامنی ، سر در گمی ، شکست ، افسردگی و ... که حتی شاید برای فرار از این مسائل بدون تحقیق تن به ازدواج با اولین خواستگار خود بدهند و از چاله به چاه بیفتند و مجددا سر خانه اول برگردند متاسفانه زنان مطلقه در ازدواج مجدد شانس کمی برای خوشبخت شدن دارند.
البته نمی توان این را به همه تعمیم داد چه سبا زنانی که در ازدواج دوم و با استفاده از تجربیات و شکستهای قبلی زندگی سعادتمندانه ای برای خود و همسرش تدارک ببیند ولی به هر حال خواستگاران اینگونه زنان معمولا مردانگی سن بالا هستند که احتمالا خودشان هم در زندگی گذشته شان ، شکست خورده اند و دارای فرزندانی هم باغشند و حتی ممکن است مردانی متاهل که خود دارای زن و فرزند می باشند خواستگار این گونه زنان باشند ، اما همانطور که قبلا ذکر گردید شاید بخت دوم برای آنها سعادت و خوشبختی در پی داشته باشند.
در هر جهت سعی کرده ایم در این تحقیق مشکلات این زنان را مورد بررسی قرار دهیم که در فصل بعدی بطور مفصل تر به آن پرداخته خواهد شد.
اهداف تحقیق:
قاعدتا هر تحقیق به دنبال هدف یا اهدافی می باشد که در غیر این صورت فاقد ارزش و اعتبار می شود.این تحقیق هم از این امر مستثنی نمی باشد و اهداف و انگیزه هایی در بوجودآوردن آن مؤثر بوده اند.
همان طور که در قسمتهای قبل ذکر گردید این تحقیق هیچ گونه داعیه ای برای از بین بردن مشکلات زنان مطلقه ندارد و نمی توان این را جزء اهداف تحقیق به حساب آورد بلکه هدف این پروژه در این است که در ابتدا واقعیت تلخی بنام طلاق که امری اجتناب ناپذیر در جامعه می باشد مورد بررسی قرار داد و علل مهم آن را مورد بحث و بررسی قرار دهد که البته هدف مذکور را نمی توان هدفی نو نامید شاید هزاران ، هزار تحقیق توسط محققین خبره ناشی در این زمینه انجام پذیرفته باشد اما هدف عمده این تحقیق در مورد وطرح ساختن مشکلات زنان بعد از جدایی برای این قشر پدید می آید.
البته نمی توان گفت که مشکلات همه ی آنها در یک زمینه و مانند هم باشد ولی بطور کلی سعی می شود مشکلاتی مورد بررسی قرار گیرد که در میان آنها اپیدمی می باشد.
به هر حال امید است مطالعه این پروژه برای زنان مطلقه یا افراد دیگر مفید واقع شود. انشاءالله.
اهمیت موضوع:
نباید این طور گان کرد که چون این موضوع به یک قشر خاص از جامعه بر می گردد زیاد حائز اهمیت نیست این طرز تفکر بسیار اشتباه می باشد.
بعد از کمی تامل در می یابیم که برخی از مشکلات این گروه ممکن است برای جامعه و سلامت آن خطر داشته باشد که در اینجا باید این نکته را نیز مورد توجه قرار داد که منظور از خطر این نیست که تمام مشکلات آنها برای جامعه خطرناک است و یا سلامت جامعه را به خطر می اندازد بلکه بخشی از مسائل آنها برای جامعه مشکل تر است که به هیچ عنوان نمی توان این مشکلات را به همه آنها تعمیم داد.
به جرات می توان گفت تعداد زنان مطلقه ای با پاک دامنی و نجابت زندگیشان را می گذرانند و به هیچ گونه انحرافی آلوده نیستند خیلی بیشتر از تعداد آنهایی است که متاسفانه در راههای نادرست قدم برداشته اند.
ما باید بدانیم چرا و به چه علت برخی از این زنان به راه تباهی می روند و تن به کارهای پست و غیر اخلاقی می دهند مگر آنها همانهایی نبودند که تا دیروز در جمع خانواده سر بلند و سالم بودند پس چرا بعد از جدایی به راههای خطا کشیده شده اند.
چرا آینده خود و فرزندانشان را ویران می کنند و از قبیل چراها ، پس اینجاست که در می یابیم که این موضوع باید برای همگان دارای اهمیت باشد چون به هر حال برای هر ازدواجی امکان این پیامد وجود دارد که قربانیان این طلاقها پس از فرزندان ، مادران آنها می باشند که هزاران دام در جامعه برای آنها گسترده شده که باید آنها محتاطانه از کنار آن دامها بگریزند و سلامت خود و جامعه را حفظ نمایند.
البته اهمیت موضوع تحقیق به همین جا ختم نمی شود چون هر مشکلی از جانب زنان مطلقه منتهی به خطر افتادن سلامت جامعه نمی شود چه بسا که مشکلات فراوانی که این گروه با آن دست و پنجه نرم می کنند و هیچ گونه خطری در پی ندارد ولی ممکن است مقدمه خطر باشد یعنی باعث و بانی انحراف و فساد شود که عامل زیادی در بوجود آمدن این مشکلات سهیم هستند که در قسمت های بعدی تحقیق از آنها بحث می شود.
تعریف مفاهیم متغیرها:
اصولا برای بررسی هر مساله بیش از هر چیز لازم است تعاریف و مفاهیم مربوط به آن به درستی روشن گردد. زیرا بدون این کار حدود بحث مشخص نمی شود البته شاید ارائه تعاریف جامع در رابطه با مسائل مختلف کاری ساده نمی باشد به هر حال آنچه در ذیل خواهد آمد تعاریف علمی و جامع باشد.
1- طلاق:
مصدر است و به معنی رها شدن و در اصطلاح عامیان وقتی زن و مرد در حالت نکاه باشند و راهی برای ادامه زندگی نداشته باشند هر دلیل و علتی تمایل به جدایی و قید نکاه داشته باشند و اصطلاح عرف و پایان دادن به زندگی زناشویی توسط زوجین.
حقوق مدنی ایران طلاق را چنین معنی می کند: عبارت است از انحلال عقد نکاه در حیات زن و شوهر با اراده ی مرد یا تقاضای زن در شرایط معین (شایگان ، دکتر علی ، 1337 ).
2- زنان مطلقه :
منظور زنانی هستند که از عقد و نکاح شوهران خود در آمده و از آنها جدا شده اند.
3- رجوع :
در طلاق رجوع به هر لفظ یا فعلی حاصل می شود که دلالت بر رجوع کند ، مشروط بر اینکه مقرون به قصد رجوع باشد.
4- تعریض :
این است که لفظی به کار می رود که اشاره به تمایل به ازدواج باشد مثل اینکه بگوید من نسبت به تو علاقه مند هستم یا خوشم می آید.
پایان نامه بررسی مشکلات زنان مطلقه + پرسشنامه