در این پست می توانید متن کامل این پایان نامه را با فرمت ورد word دانلود نمائید:
مقدمه
سیستم مدیریت پایگاه دادهها، مجموعهای پیچیده از برنامههای نرمافزاری است که ذخیره سازی و بازیابی دادههای سازمان از قبیل فیلدها، رکوردها و فایلها را در پایگاه دادهها، کنترل میکند. این سیستم، کنترل امنیت و صحت پایگاه دادهها را نیز بر عهده دارد. سیستم مدیریت پایگاه دادهها، درخواستهای داده را از برنامه میپذیرد و به سیستم عامل دستور میدهد تا دادهها ی مناسب را انتقال دهد. هنگامی که چنین سیستمی مورد استفاده قرار میگیرد، اگر نیازمندی ای اطلاعاتی سازمانی تغییر یابد، سیستمهای اطلاعاتی نیز آسانتر تغییر خواهند یافت. سیستم مذکور از صحت پایگاه دادهها پشتیبانی میکند. بدین ترتیب که اجازه نمیدهد بیش از یک کاربر در هر لحظه، یک رکورد را به روز رسانی کند. این سیستم رکوردهای تکراری را در خارج پایگاه دادهها نگاه میدارد. این سیستم روشی برای ورود و به روز رسانی تعاملی پایگاه دادهها فراهم میآورد.طراحی پایگاه دادهها، فرایند تصمیم گیری درباره نحوه سازماندهی این دادهها در انواع رکوردها و برقراری ارتباط بین رکوردهاست.سیستم مدیریت پایگاه دادهها میتواند ساختار دادهها و ارتباط آنها را در سازمان به طور اثر بخش نشان دهد.
امروزه استفاده از رایانه و نرم افزارهای کاربردی ، یکی از ضروریات زندگی بشر بوده و حذف آن از زندگی تا حدود زیادی غیر قابل تصور می باشد .در این میان برنامه نویسی و تهیه نرم افزار های کاربردی ، از اهمیت و جایگاه ویژه ای برخوردار بوده و رفته رفته ، باید برنامه ها و نرم افزارهای کابردی قوی تر،با رابط کاربری بهتر و تولید آسان و سریعتر، تهیه کرد. نرم افزارهایی که توسط زبان های برنامه سازی تحت سیستم عامل داس تهیه می گردید، تا حدود زیادی شامل این سه مقوله نمی شدند و خود سیستم عامل داس ،از لحاظ رابط کاربری ضعیف بوده و مناسب نبود. با بوجود آمدن سیستم عامل ویندوز، زبان های برنامه سازی تحت این سیستم نیز ایجاد شد که قادرند نرم افزارهایی با سرعت بالاتر و رابط گرافیکی بهتر تولید کنند. از جمله این زبانهای برنامه سازی می توان به زبان برنامه نویسی VISUAL BASIC اشاره کرد .
فصل اول
تجزیه و تحلیل پایگاه داده دفترچه تلفن و یادداشتهای روزانه
1-1) معرفی بانک اطلاعاتی
در بین سالهای 1992 و1993 شرکت مایکروسافت سه محیط جدید پایگاه داده ها را تحت ویندوز عرضه کرد که شامل فاکسپرو برای ویندوز و ویژوال بیسیک 3 ، و اکسس1 بود.این شرکت اعلام کرد که اکسس پایگاه داده مورد استفاده هر فرد میباشد. و در مدت 95 روز ، هفتصدوپنجاه هزار نسخه به فروش رفت. فاکسپرو برای ویندوز با هدف توسعه کار پایگاه داده های شرکت بین المللی بورلند برای ویندوز به وجود آمد هم اکسس و هم فاکسپرو در بازار از پاراداکس محصول شرکت بورلند پیشی گرفتند که این برنامه مدتی پس از اکسس1، به بازار عرضه شد. تا سال 1996 شرکت مایکروسافت بیش از 4 میلیون نسخه از اکسس، ویرایش های 1 و 1.1 و2 را فروخت و تعداد استفاده کنندگان ویژوال بیسیک ویرایشهای یک،دو، سه را تا 2 میلیون نفر بالابرد.
1-2) بانک اطلاعاتی چیست ؟
از بانک اطلاعاتی تعاریف گوناگونی شده است که تعریف زیراز همه جامعتر به نظر می رسد : بانک اطلاعاتی مجموعه ای سازمان یافته از اطلاعات و داده های مرتبط به هم است. داده ها عبارتند از : حقایق و ارقام یک موضوع خاص و اطلاعات عبارتنداز : نتایجی که از ترکیب داده ها حاصل می گردند. موسسات و سازمانها معمولا به دو صورت سیستم های اطلاعاتی خود را تشکیل داده از آنها استفاده می کنند.
1-2-1) استفاده از سیستمهای اطلاعاتی ساده
در این روش ،داده ها در فایل های جدا گانه قرار می گیرند وبرای استفاده از داد ه های موجود در آن فایل ها ،سیستمهای جداگانه ای طرا حی می شوند. به این نوع سیستمهای اطلا عاتی سیستم پردازش فایل ها می گویند.
1-2-2) استفاده از بانکهای اطلاعاتی
در این روش داد های موجود، به صورت مجتمع یا بانک مورد استفاده قرار می گیرند. در چنین سیستمی کاربر می تواند بدون سر درگمی و یا صرف وقت اندکی،اطلاعات مورد نیاز خود را از داده های موجود مجتمع اخذ کند.امروزه اکثر موسسات و سازمانها سعی می کنند از این سیستم اطلاعاتی استفاده کنند. برای پی بردن به تفاوت دو روش ذکر شده ، موسسه ای را در نظر بگیرید که داده های مربوط به حقوق کارمندان ، بیمه ،تنبیه و تشویق را در چهار فایل جدا گانه قرار داده برای اخذ خرو جیهای مورد نیاز ، سیستم های جدا گانه ای برای آنها نوشته است شکل(2-1).
1-2-3) مزایای استفاده از بانک اطلاعاتی
با یک نگاه ساده به شکل(1-1)مشخص می شود که داده های زیادی از قبیل نام کارمندان ،شمار کارمندی،تاریخ استخدام در فایلهای مختلف مشترک می باشند.این امر موجب استفاده بیهوده از حافظه می گردد. اگر در وضیعت کارمندان موسسه تغییراتی ایجاد شود،این تغییرات باید در تمام فایها اعمال شود،اگر این تغییرات در یک یا چند فایل اعمال نشود،منجر به اخذ گزارشهای متناقضی می گردد که در این صورت به گزارش های حاصل از سیستم اطمینانی نیست.
1-2-4) معایب استفاده از سیستم بانک اطلاعاتی
بانک اطلاعاتی با همه مزایایش معایبی نیز دارد که این معایب در مقایل مزایای بانک اطلاعاتی ناچیز می باشد.از جمله:
- چون طراحی بانکهای اطلاعاتی ساده نیست جهت ایجاد آن به متخصصان ماهری نیاز است.
- به دلیل متمرکز بودن سیستم اطلاعاتی امکان آسیب پذیری سیستم زیاد است . یعنی اگر یک قسمت از سیستم از کار بیفتد،ممکن است در کار بقیه قسمتها خلل ایجاد شود.
1-3) بانک اطلاعاتی و ویژوال بیسیک
در ویژوال بیسیک می توان برنامه هایی نوشت که بانک اطلاتی را ایجاد و ویرایش کنند سه نوع با نک اطلاعاتی در ویژوال بیسیک قابل استفاده اند.
- بانکهای اطلاعاتی اکسس . این نوع بانکهای اطلاعاتی را می توان از طریق اکسس ما یکروسافت یا ویژوال بیسیک ایجاد ومدیریت نمود.
- بانکهای اطلاعا تی خارجی . این نوع بانکهای اطلاعاتی شامل بانکهای اطلاعاتی پارادوکس ، dBase III، dBase IV و FAXPRO است.این نوع بانکهای اطلاعاتی را می توانید در ویژوال بیسیک ایجاد ومدیریت کنید
- بانکهای اطلاعاتی خارجی .ODBC پیکربندی این نوع بانکهای اطلاعاتی،مشتری/کارگزار است وشامل اوراکل وServer SQL است.
1-4) ساختار بانک اطلاعاتی
رکورد: به اطلاعات به هر فرد ،شیء یا هر چیز دیگری که به بانک اطلاعاتی وارد شود،رکورد گویند.به عنوان مثال اگر یک بانک اطلاعاتی از دانشجویان را در نظر بگیریم،به کل اطلا عات هر دانشجو که در فایل ذخیره می شود یک رکورد گفته می شود. به همین دلیل،می گویند که بانک اطلاعاتی مجموعه ای از رکورد هاست.
فیلد: به هر یک از اجزای رکورد ،فیلد گفته می شود . به عنوان مثال،در بانک اطلاعاتی دانشجویان نام دانشجو یک فیلد است وشماره دانشجویی فیلد دیگری است.
نام فیلد: هر فیلد دارای نامی است که با استفاده از آن مراجعه می شود نام فیلد طوری انتخاب می شود که بیانگر محتویات آن فیلد باشد. مثلا بهتر است نام فیلد شماره دانشجویی با STNO یا ID مشخص گردد.نام فیلد با ترکیبی از حروف الفبا ،ارقام و خط ربط ساخته می شود.
نوع فیلد: هر فیلد دارای نوعی است . مثلا نام دانشجو از نوع متن(Text )،شماره دانشجویی از نوع عدد صحیح ،معدل دانشجو از نوع عدد اعشاری و تاریخ قبولی دانشجو از نوع تاریخ است انواعی که فیلدها در بانک اطلاعاتی اکسس می توانند داشته باشند در شکل(1-1) آمده است
اندازه فیلد: اندازه فیلد مشخص می کند که فیلد چند بایت از فضای حافظه را بایت اشغال کند.در مورد فیلدهای کاراکتری حداکثر تعداد کاراکترها ودر مورد فیلد های عددی ، میزان حافظه بر حسب بایت مشخص می شود.
1-5) جدول در بانک اطلاعاتی
اطلاعات موجود در بانک اطلاعاتی به صورت جدول ذخیره می شوند و هر جدول دارای تعدادی سطر و ستون است. نمونه ای از جدول را در شکل(1-4) می بینید . در این جدول ، می خواهیم اطلاعات دانشجویان را وارد کنیم.بانک اطلاعاتی ممکن است شامل یک یا چند جدول باشد.
1-6) سیستم مدیریت پایگاه دادهها
سیستم مدیریت پایگاه دادهها (DBMS )، یک یا مجموعهای از چند برنامه کامپیوتری است که برای مدیریت پایگاه دادهها، مجموعه عظیمی از دادههای ساخت یافته و عملیات اجرایی بر روی دادههای درخواستی کاربران، طراحی شده است. سیستمهای حسابداری، منابع انسانی و پشتیبان مشترک، نمونههایی از کاربرد سیستم مدیریت پایگاه دادهها هستند. این سیستمها که پیشتر فقط در شرکتهای بزرگ مطرح بودند، اخیرا بخش مهمی در شرکت محسوب میشوند. تفاوت سیستمهای مدیریت پایگاه دادهها با برنامههای پایگاه دادهها در این است که سیستمهای مذکور به عنوان موتور سیستم چندکاربره طراحی شدهاند. این سیستمها برای ایفای چنین نقشی، در کرنل مالتی تسکینگ خصوصی با پشتیبان شبکهای از پیش ساخته شده، قرار گرفتهاند. یک برنامه پایگاه داده نمونه، این گونهها را در درون خود ندارد، اما شاید بتواند با کمک سیستم عامل از عملکرد چنین گونههایی پشتیبانی کند.
1-7) پایگاه دادههای پیمایشی
رشد کاربری کامپیوتر، پیدایش سیستمهای پایگاه دادههای همه منظوره را موجب گردید. و در اواسط 1960 چنین سیستمهایی در بخش تجاری به کار گرفته شد. چارلزبچ من، نویسنده یکی از چنین محصولاتی با نام IDS، گروه Database Task Group را بنیان نهاد که این گروه مسوول ایجاد و استاندارد سازی COBOL شد. آنها در سال 1971 استاندارد خود را عرضه نمودند. این استاندارد Codasyle approach نام داشت. این شیوه مبتنی بر پیمایش دستی مجموعه دادهها بود. هنگامی که پایگاه دادهها برای اولین بار برنامه را باز میکرد، به اولین رکورد در پایگاه دادهها و به همین ترتیب نیز به سایر بخشهای داده نیز اشاره میشد. برنامه نویس برای دسترسی به یک رکورد خاص مجبور بود تا این اشارهگرها رابه ترتیب دنبال کند تا به رکورد موردنظر برسد. در query های ساده مانند ” یافتن تمام افرادی که در سوئد زندگی میکنند ” باید برای جستجو در کل مجموعه دادهها برنامه نویسی میشد و دستوری به نام find وجود نداشت. شرکت IBM سیستم مدیریت پایگاه دادههایی به نام IMS داشت. این سیستم از نظر مفهوم مشابه codasyle بود، اما برخلاف آن که از مدل شبکهای استفاده مینمود، IMS مدل سلسله مراتبی را به کار میبرد.
(ممکن است هنگام انتقال از فایل ورد به داخل سایت بعضی متون به هم بریزد یا بعضی نمادها و اشکال درج نشود ولی در فایل دانلودی همه چیز مرتب و کامل است)
متن کامل را می توانید دانلود نمائید
چون فقط تکه هایی از متن پایان نامه در این صفحه درج شده (به طور نمونه)
ولی در فایل دانلودی متن کامل پایان نامه
همراه با تمام ضمائم (پیوست ها) با فرمت ورد word که قابل ویرایش و کپی کردن می باشند
موجود است
دانلود پایان نامه رشته کامپیوتر با موضوع سیستم مدیریت پایگاه داده