چکیده
انجیر یکی از تولیدات باغی است که برای ارائه به بازار نیاز به درجهبندی در مرحلهی پس از برداشت دارد. در بازار محلی،
انجیر به دو روش درجهبندی میشود: روش مبتنی بر نظر شخص خبره که به صورت دستی و بر اساس مشخصاتی نظیر
اندازهی دهانه، رنگ و اندازه قطر انجیر خشک انجام میشود، و روش مکانیکی که از طریق غربال انجیر بر اساس قطر
صورت میپذیرد. در این تحقیق یک سامانه مبتنی بر بینایی ماشین برای درجهبندی انجیر توسعه یافت. برای این منظور،
یک برنامه کنترل در محیط نرمافزار LabVIEW تدوین شد که توسط آن میتوان انجیر را بر اساس ویژگیهای ظاهری در
پنج سطح کیفی درجهبندی کرد. در سامانه توسعه یافته، ابتدا برخی ویژگیهای بازار پسندی انجیر خشک شامل رنگ، اندازه
و میزان دهان باز و بسته بودن با استفاده از پردازش تصویر استخراج شد. پس از محاسبهی مشخصات ظاهری انجیر توسط
الگوریتم پردازش تصویر و مقایسه آن با مقادیر از پیش تعیین شده در سامانه کنترل، درجهی کیفی محصول در قالب یک
سیگنال فرمان به نازل بادی بیرونانداز مربوط به درجهی کیفی مورد نظر ارسال گردید و انجیر داخل سبد جمعآوری مربوط
به آن درجهی کیفی قرار گرفت. نتایج به دست آمده از تحقیق حاضر نشان داد که با استفاده از سامانهی توسعه یافته میتوان
39 درصد نسبت به روش دستی تشخیص داد. میانگین سرعت پردازش و / درجهی کیفی انجیر را به طور میانگین با دقت 2
درجهبندی کیفیت انجیر در سامانه پیشنهادی برابر با 39 کیلوگرم در ساعت بود.
استفاده از سامانه بینایی ماشین برای درجه بندی بلادرنگ انجیر خشک بر اساس رنگ، اندازه و دهانه