پژوهشگران کشور موفق به تولید افزودنی شیرین کننده انواع نوشیدنی ها و خوراکی با مزایای ویژه نسبت به شربت های رایج شدند.
دکتر مهناز هاشمی روان، دانش آموخته دکتری تخصصی صنایع غذایی گرایش بیوتکنولوژی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات اظهار کرد: در این راستا تحقیقات این پروژه با استفاده از پساب های قندی صنایع غذایی به تهیه آنزیم گلوکز ایزومراز اقدام کرده و با استفاده از شربت گلوکزی، شربت فروکتوزی تولید شد.
وی افزود: این شربت بسیار شیرین تر از شربت گلوکزی بوده و حتی افراد مبتلا به دیابت در حد تجویز پزشک می توانند از آن استفاده کرده و در انواع نوشیدنی ها و خوراکی ها به کار می رود.
دکتر هاشمی روان خاطر نشان کرد: تمام کشورهای پیشرفته از شربت فروکتوزی در صنایع غذایی خود به عنوان شیرین کننده استفاده می کنند و حتی ماده مصرف شده در نوشابه های رژیمی (آسپارتام) در طولانی مدت خطراتی نظیر ابتلا به سرطان، MS و آلزایمر را برای مصرف کنندگان به همراه دارد.
این پژوهشگر زیست فناوری با اشاره به مشکلات موجود در بخش تولید آنزیم در داخل کشور، اظهار داشت: شربت گلوکزی هیدرول که در صنعت نشاسته تولید شده و به عنوان پساب قندی کاربردی ندارد، با استفاده از عملیات مختلف تبدیل به آنزیم گلوکز ایزومراز می شود که این شربت 5/1 برابر از شکر شیرین تر است.
وی افزود: این شربت در حال حاضر در مقیاس آزمایشگاهی تولید شده و امید است با تجهیز ماشین آلات لازم و دانش فنی تولید آنزیم در کشور، نسبت به تولید صنعتی آن اقدام شود.
وی، خاطر نشان کرد: تاکنون باکتری های فعال از خارج از کشور تهیه می شد در حالی که با استفاده از عملیات موتاسیون، جهش و دستکاری ژنتیکی بدون هیچ گونه تغییر در طعم و مزه همان باکتری ها را تأمین کرده ایم.
عصارههای شرکت زمزم ایران عبارتند از: کولا، پرتقالی، لمون لایم، ورزشی، انبه و انواع دایوتهای بدون قند است که البته تمام شرکتها ایران همین انواع را میزنند.
نوشابه از چه چیزهایی درست شده است؟
آب، شکر، مواد نگهدارنده، گاز کربنیک، عصاره
آب مصرفی این شرکت آب چاه است که عمق این چاه حدود 140 متر است که از 45 سال پیش که این کارخانه تاسیس گردیده است آب کارخانه را تامین میکند. آب از چاه وارد آب انبار میشود و از آنجا وارد تصفیه خانه میشود و به روش لایم سودا تصفیه میشود.
شکر مصرفی این شرکت داخلی است وهمان شکر معمولی است که از داخل کشور تامین میشود. نوشابههای رژیمی به جای شکر از شیرین کننده های مصنوعی به نام آسپارتان استفاده میشود که شیرین کنندگی این ماده مصنوعی حدود 200 برابر شکر است.عصاره: پرتقالی الف- که از رنگهای مجاز خوراکی استفاده میشود مانند سانسویل نو- کالمهگزین
پرتقالی ب: صمغ عربی
کولا الف: شامل آنتی فوم (ضر کف)- کارامل (قند سوخته) کافئین
کولا ب: اسید فسفریک خوراکی
ورزشی، لمون لایم، انبه، عصاره آنها از آلمان خریداری شده و دیگر فرمولاسیون روی آنها انجام نمیدهیم.
نوشابههای کولا و پرتقال فرمولاسیون روی آنها انجام میگیرد کارخانه آن دریافت آباد است ولی نوشابههای ورزشی، لمون لایم، انبه عصاره آنها مستقیماً از آلمان وارد شده و با شربت و آب گازدار مخلوط میکنیم.
با دو شرکت آلمانی هم قرارداد داریم به نامهای H & R و DOHLER که کارهای خود را از آنجا خریداری میکنیم.
افرادی که مرض قند دارند داخل بدنشان انسولین به مقدار نیاز تولید نمیشود که بتوانند شکر را سوخت و ساز کنند برای همین از آسیارتام تهیه اسید آمینه است که به اصطلاح منشا فنیل آلانین دارد.
مواد نگهدارنده از رشد کپکپها و مخمرها جلوگیری میکند. بنزوات سدیم برای نگهداری در در نوشابه استفاده میشود که مقدار خیلی جزئی آن که اداره استاندارد به ما اجازه داده است استفاده میکنیم.
گاز کربنیک ماده ای است که در ترکیب نوشابه استفاده میشود. گازوئیل را میسوزاند از گرمای آن برای گرم کردن آب و از دود آن که حاوی گاز CO2 و مونواکسیدکربن است استفاده میکنیم. طی یکسری فرایندها آنرا به تبدیل به%9/99 Co2 تبدیل میکنند و در صنعت نوشابه سازی مصرف میشود. روی نوشابه ها آزمایشاتی انجام میگیرد. عصارهای که آنها میسازند عصاره اولیه را با شربت مخلوط میکنند که میشود عصاره نهائین و یکسری آزمایشاتی را روی آن انجام میدهیم از قبیل: اندازه گیری pH ، اندازه گیری غلظت و در آزمایشگاه، آزمایشات دیگری روی محصول انجام میدهیم از قبیل: اندازه گیری فشار یا مقدار گاز کربنیک، اندازه گیری بریکس یا غلظت یا مواد جامد حل شود درآب، اندازه گیری چگالی نوشابه، اندازه گیری اسیدیته نوشابه، این آزمایشات را روی نوشابه انجام میدهند. هر نیم ساعت یکبار یک نمونه برداشته و این آزمایشات را روی آن انجام میدهیم. تا پی ببریم که آیا این موادی که به آن افزوده کردهاند خوب و موثر بوده یا غیر و یا محصول آیا استاندارد است یا نه؟
تاریخ انقضا: آنها با استانداردهای بین المللی پیش میروند. آنها میبینند که نوشابهای که دارای چه موادی است به چه مقدار وقت برای استفاده نیازمند است. البته باز هم ممکن است نوشابهای بعد از یک ماه خراب شود و تخمیر شود ولی نوشابهای دیگر در شرایطی دیگر چندین سال باقی بماند.
بنزوات سدیم باعث میشود که نوشابه مدت طولانی تری برای استفاده پیدا کند.
مضرات و فایدههای نوشابه: فایدههای نوشابه این است که این قند و شکری که داخل نوشابه است ایجاد کالری میکند و بقیه مواد شیمیایی است و برای بدن ضرر دارد مثلاً بنزوات سدیم سرطان زا است.
برای تعیین مقدار گاز حجمی در یک نوشابه، یک نوشابه را آورده وارد دستگاه مخصوص قرار داده و با سوزنهای مخصوص درب آنرا سوراخ کرده و همین فشار گاز کربنیک نوشابه باعث حرکت دادن عقربه میشود این دما و این درجه را بر روی جدول میبرند و مقدار گاز حجمی را در یک نوشابه تعیین میکنند. که بر اساس آن در صد وزن گاز را هم میتوانند اندازه گیری کنند.
در صد وزنی گاز در نوشابههای کولا 7/0 گرم در صد سی سی
در صد وزنی گاز در نوشابههای پرتقالی 6/0 گرم در صد سی سی
برای اندازه گیری غلظت از بریک سنج استفاده میشود. نوشابه را که گازش را خارج کردهاند داخل مزو ریخته و این بریک سنج را در آن شناور میکنند و در روی یک عدد میایستد و آن عدد را میخوانند مثلا:
بریکس نوشابه کولا 10
بریکس نوشابه پرتقالی 11 غلظت بیشتری دارد.
بریکس نوشابه لمون لایم 10
برای اندازه گیری وزن حجمی از هیدرومتر استفاده میشود که داخل دانشگاهها و دبیرستانها از پیکرومتر استفاده میکنند. وزن حجمی را مانند غلظت حساب میکنند. عدد بدست آمده را بر روی جدول میبرند تا ببینند که این عدد به دست آمده (وزن حجمی) استاندارد است یا خیر؟
شامل 26 صفحه word
دانلود مقاله درباره نوشابه