فرمت فایل : word (قابل ویرایش) تعداد صفحات : 33 صفحه
چکیده
محیط زیست یکی از بسترهای داغ بحث سیاست جهانی است . فقط ضرورت بقاست که انسان را واداشته روی این واژه تأکید کند و آنرا چون یک بحث سیاسی- اجتماعی جدی بگیرد، تا با جلوگیری از برهم خوردن هارمونی نظام طبیعت حاکم بر زمین، ناجی زمین و موجودات آن باشد. زمین، آب و انسان سه بازوی بهم پیوسته حیات هستند که باید در تعادل و هارمونی نگهداشته شوند. بر هم خوردن یکی از این بازوها همه چارچوب فلسفه زندگی روی زمین را برهم میزند.
مسایل محیط زیست در اواخر قرن بیستم بعدی جهانی یافت و مورد توجه جدی کارشناسان قرار گرفت. در عین حال، مسایل زیست محیطی با ابعادی بینالمللی چالشهای سختی را برای نظریه روابط بینالملل به ارمغان آورده است این اندیشهها به معرفی مسایل زیست محیطی پرداخته و برخی از ویژگیهای اصلی عوامل و پیامدهای دگرگونی جهانی محیط زیست و همچنین راههای مقابله با این تغییر را مورد بحث و بررسی قرار داده است.
اهداف این پژوهش در بر دارنده مسائل محیط زیست در جهان و ایران میباشد و نشان میدهد که چه عواملی در شکلگیری سیستمهای فضایی و سیستمهای پشتیبانی آن مؤثر هستند و در نهایت پیرامون وضعیت مطلوب و ایدهآل آینده جهانی محیط زیست و مسائل آن چه اهدافی باید دنبال کرد.
اطلاعاتی که ملزم این پژوهش بوده ترکیبی از روشهای اسنادی، توصیفی- تحلیلی و کتابخانهای میباشد.
واژگانکلیدی: محیطزیست، توسعه پایدار، مقولههای زیست محیطی جهان بدون مرز، همایشهای محیط زیست
1- مقدمه
1-1- شرح و بیان مسأله
تمام عرصه پیرامون حیات، شامل زمین، هوا و آب که افراد انسانی، گیاهان و جانوران در آن زندگی میکنند. بدینسان، محیط زیست جمع تمام شرایط و آثاری است که زندگی و رشد موجودات زنده را تحت تأثیر قرار میدهد (دانشنامه مدیریت شهری و روستایی، 1387: 682).
محیط زیست طبق تعریف متن حقوقی شورای جامعه اقتصادی اروپا (27 ژوئن 1967) شامل آب، هوا، خاک، عوامل درونی و بیرونی مربوط به حیات هر موجود زنده است.
تعریفی جامعتر و بهتر درباره محیط زیست در کنفوانسیون مسئولیت مدنی خسارات ناشی از اعمال خطرناک در محیط زیست (21 ژوئن 1993) چنین میگوید: محیط زیست شامل منابع طبیعی اعم از تجدیدپذیر و غیرقابل تجدید، کلیه موجودات زنده، محیط مصنوعی دست ساخته بشر ( مناطق مسکونی، صنعتی، راهها و غیره) و مناظز و چشماندازها میباشد(برخوردار، 1387: 1).
یکی از فرایندهای رشد و توسعه درتعامل با طبیعت و محیط زیست، رشد جمعیت و جوامع بشری است. این که بشر از چه زمانی دقیقاً پا به عرصه گیتی نهاده مورد بحث میباشد. اما آنچه با توجه به قدمت این کره خاکی میتوان به آن پی برد این است که انسان در آخرین ثانیه تاریخ یک ساعته دنیا پا به میدان گیتی نهاده است (هاگت، 1373: 245). لیکن آنچه حائز اهمیت میباشد این است که نیمی از جمعیت دنیا در طی نیم قرن اخیر روند رو به رشد خود را داشته است.
نرخ رشد جمعیت و تأثیر آن بر ساختار سنی جمعیتی تبعات اقتصادی بسیار مهمی دارد که از دیرباز مورد توجه اندیشمندان و سیاستمداران (سیاستگذاران) بوده است. واقعیت این است که مباحث جمعیتی و نگرانیهای مربوط به آن همانند مسائل زیستمحیطی موضوعات جدیدی هستند که عمدتا در نیمه دوم قرن بیستم به طور جدی مطرح شدند(www.donya-e-eqtesad.com).
در آغاز انقلاب کشاورزی یعنی در حدود 8 تا 10 هزار سال قبل از میلاد مسیح، جمعیت جهان میتوانست بین 5 تا 10 میلیون باشد. این رقم در سال 2000 به حدود 3 /6میلیارد نفر رسید. حدود 93 درصد از یک میلیارد نفری که در این دهه به جمعیت جهان اضافه میشوند به کشورهای در حال توسعه تعلق خواهند داشت. پیشبینی میشود جمعیت جهان در سال 2025 به رقمی معادل 405/8 میلیارد نفر برسد (www.kbdco.com).
اگر روند کنونی رشد مجهولالقوه ادامه بیابد، چشمانداز آینده کره مسکون و بشر به راستی ناامید کننده است. زمین از جمعیت مالامال و از منابع تهی خواهد شد. آلودگی، محیط زیست را تباه، اقلیمها را دگرگون، دیدهها را تار و ریهها را مجروح خواهد کرد. فاصله سطح زندگی کشورهای غنی و فقیر افزون خواهد شد (آذرنگ، 1364: 39).
پدیده زیست محیطی با سه اصل با هم وابسته تعریف میشود. انسان متغیر از جهات شمار و ذهنی، زمان متغیر ولی مکان ثابت. شمار انسانها تغییر میکند؛ زمان بدون توقف در تغییر است ولی حدود جغرافیایی کشورها و کرهزمین ثابت است (hr-vogdani.blogfa).
با توجه به این که مسأله محیط زیست موضوعی جهانی است و بعضی معضلات زیست محیطی ذاتاً بعدی جهانی دارند. همچنین عدم توجه سازمانهای بینالمللی به اثرات مخرب آن که مسائل نابهنجاری در پی داشته است. این پژوهش بررسی مسائل محیط زیست در فرایند حال حاضر را وجه مطالعه خود کرده است.
تحقیق درباره بررسی وضعیت محیط زیست در جهان و ایران