مقدمه
ازدواج یکی از مهمترین نیازهای آدمی است که دین مقدس اسلام به آن اهمیت فراوانی داده است و آن را از مهمترین سنت های دینی شمرده که مایه برکات بی شماری است از نظر قرآن ازدواج مایه آرامش روح و روان آدمی است ، این خود از نشانه های رحمت بزرگی خداوند است تشویق اسلام به ازدواج خصوصاً در سن جوانی و کراهت اسلام از تجّرد و رهبانیت در بسیاری از سخنان معصومین آمده است . آثاری چون بزرگداشت سنت پیامبر قرار گرفتن در ولایت و حمایت خداوند
به خشم آوردن شیطان کامل شدن ایمان جوانان زیاد شدن روزی و مانند آن از برکات ازدواج ، در کلام امامان شمرده است همچنین تاخیر درآمد ازدواج در بعضی روایات مردود دانسته شده و تاکید شده است .
هیچ چیز نباید باعث تاخیر انسان در ازدواج شود ، حتی اگر فقر باشد . در روایتی مردان بدون همسر را سرزنش می کند و تجرد را به سبب شرور شدن می داند و در روایتی دیگر به کسانی که صاحب دخترهستند . سفارش می کند در ازدواج دخترانشان تعجیل کنند که در اینجا به این روایت اشاره می کنیم :
چکیده :
پیشنهاد ازدواج دادن بی شک یکی از مهمترین و بزرگترین گامهایی میباشد که تا به حال برداشته اید. شما خواهان آن هـستـید که در آن لحظه همه چیز عالی و بـه بـهتـریـن نحو پیش رود و از آن مهمتر که میخواهید پاسخ وی مثبت بـاشـد! ایـن نکـات را هــنگام دادن پیشنهاد ازدواج مد نظر قرار دهید تا شانس موفقیت شما افزایش یابد.
ازدواج مـصـدر ثـلاثى مزید از باب افتعال وزواج مصدر باب مفاعله است , این دو واژه در اصطلاح فـقـهـى وقـانـونـى , بـه معناى رابطه اى است حقوقى که لازمه آن , جواز کامجویى بین زن ومرد مـى بـاشـد, چنان که واژه نکاح نیز به همین معناست , هر چند از نظر لغت , ازدواج به معناى متحد شدن دو انسان ونکاح به معناى همخوابگى آن دو مى باشد.
بنابراین , نکاح وازدواج به معناى حق همخوابگى وبه وحدت رسیدن است , که معنایى است لغوى و عـقـد عـامل پیدایش این حق است , هر چند فقها و حقوقدانان در بسیارى از موارد مقصودشان از نکاح وازدواج , عقد خاص مى باشد.
ازدواج به عنوان سنتی پسندیده در تمامی جوامع در طول تاریخ از جایگاه خاصی برخورداربوده است . شروع زندگی مشترک روزنه ای بر ارضای نیازهای زیستی ، روانی و اجتماعی می باشد ، با این حال بنا به دلایل متعدد امروزه بسیاری از ازدواجها به طلاق منجر می شود .
انگیزه های افراد برای تشکیل زندگی مشترک ، متعدد است ، بعضی از این انگیزه ها به دلیل ناهمخوانی با واقعیتهای زندگی زناشویی محکوم به شکست می شود . در این مطلب سعی بر این است تابه انگیزه هایی که احتمالا به شکست در زندگی مشترک (طلاق) منجرمی شود ، نظری بیفکنیم .
امام رضا (علیه السلام) فرمود :
جبرئیل امین بر پیامبر خدا () نازل شده و عرض کرد : ای محمد ( ) پروردگارت به تو سلام می رساند و می فرماید : دختران و زنان با کره مانند میوه درختان هستند و همان طور که میوه وقتی می رسد ، چاره ای جز چیدن ندارد ، و الا تابش خورشید و وزش باد آن را فاسد می کند ، دختران و زنان با کره هم ( وقتی به سن بلوغ و ازدواج می رسند ) چاره ای جز ازدواج ندارند والا از گرفتار شدن به فتنه و انحراف ، در امان نیستند . پس رسول خدا مردم را جمع کرد و به منبر رفت و پیام پروردگار عزیز را به آنان ابلاغ کرد .
بنابراین از نظر اسلام تاخیر ازدواج امر نکوهیده ای است که مورد حمایت خدا نیست . اما آن چه امروز در جوامع اسلامی ، خصوصاً جامعه ما در عمل دیده می شود . متاسفانه برخلاف سفارشات اسلام است و آمارها از بالا رفتن سن ازدواج حکایت دارد . بنابر آماری که در روزنامه ها منتشر شده میانگین سن ازدواج پسران از 24 سال و دختران از 18 سالگی است در سال 75 به ترتیب به 26 و 22 در سال 80 رسیده است .
در حالی که طبق آمار دیگری ، میانگین سن ازدواج در پسران 33 و دختران 28 سال می باشد .
این افزایش بی سابقه سن ازدواج مشکلات فراوانی به دنبال خواهد داشت گرچه در این مقاله مجال بررسی آن فراهم نیست ، ولی فهرست وار به برخی مشکلات ناشی از این افزایش اشاره کرد : افسردگی ، مبتلا شدن به وسواس در انتخاب همسر – بلاتکلیفی – احتمال افزایش انحراف اخلاقی - احساس سربار بودن و ...
بیان مسئله
در طی این تحقیق ما برآنیم تا به سوالات زیر پاسخ دهیم و تاثیر هر کدام از عوامل زیر را بر روی بالا رفتن سن ازدواج بررسی کنیم . با توجه به اینکه عوامل همچون ، عوامل اقتصادی و عوامل اجتماعی ، سنت های خانوادگی و قبیله ای ، نوع نگرش افراد نسبت به امر ازدواج موانع سه راه ازدواج و ... در این امر موثر می باشند این سوالات مطرح می شود که این تحقیق درصد پاسخ گویی به آنهاست .
1- آیا عوامل اقتصادی مانند وضع مالی ، انتظارات طرفین و غیره . در بالا رفتن سن ازدواج موثر است ؟
2- آیا عوامل اجتماعی مانند فرهنگ جامعه ، آماده نکردن جوانان برای ازدواج از طرف جامعه و ... در بالا رفتن سن ازدواج موثر است ؟
3- آیا تست های خانوادگی و قبیله ای مانند پایبندی به مهریه های سنگین ، گرفتن مراسمات پر خرج و ... در بالا رفتن سن ازدواج موثر است ؟
4-آیا نگرش منفی افراد نسبت به ازدواج در بالا رفتن سن ازدواج موثر است ؟
5- آیا موانع و مشکلات سر راه ازدواج آنقدر زیاد هستند که عامل مهمی در بالا رفتن سن ازدواج باشند؟
با توجه به ساختار جامعه ایرانی و تاثیر همه ی عوامل بالا در امر ازدواج هر کدام از مسائل بالا می تواند در بالا رفتن سن ازدواج در جوانان تاثیر بسزائی داشته باشد .
فهرست مطالب
فصل اول:
عنوان صفحه
موضوع تحقیق
مقدمه
بیان مسئله
اهمیت و ضرورت تحقیق
فرضیات تحقیق
اهداف تحقیق
روش تحقیق
متغیرها
تعریف واژگان
فصل دوم :
ادبیات و پیشینه تحقیق
نظریه ها
فصل سوم :
نمونه گیری و چگونگی آن در تحقیقات علوم اسلامی
تعریف نمونه
تعریف جامعه آماری
فصل چهارم :
پرسشنامه
فصل پنجم :
نتیجه گیری
شامل 64 صفحه Word
دانلود تحقیق بررسی علل افزایش سن ازدواج در گروه سنی 26 تا 35 سال