انواع اتصالات در ساختمانهای فلزی به شرح زیر است :
1- انواع اتصالات تیر به ستون .
2- انواع اتصالات پای ستون .
3- اتصال دو تیرآهن به هم و تولید ستون یا تیر دوبل .
4- اتصالات بادبندها به ستونها وتیرها .
در اینجا ما به بررسی اجمالی انواع اتصالات تیر به ستون میپردازیم.
قاب:
مجموعه بهم پیوسته اعضای یک سازه را قاب می نامیم . اصولا در ساختمانهای فولادی نحوه اتصال و رفتار قطعات نسبت به یکدیگر در تکیه گاه (محل تقا طع اعضا) در محاسبات حائز اهمیت می باشد . چون بدون در نظر گرفتن چگونگی رفتار قطعات نسبت به هم ،تعیین مشخصات مقاطع ستونها وپلها میسر نیست . ساختمانهای فولادی بر حسب نوع اتصالات درتکیه گاه که برای بهم پیوستن اعضای سازه به کار می رود عموما به سه دسته کلی تقسیم می شوند:
الف- اتصال در تکیه گاه ساده (مفصلی)
ب- اتصال در تکیه گاه گیر دار (صلب)
ج- اتصال در تکیه گاه نیم گیر دار (نیم صلب)
در مدلسازی این قابها عموما، اتصالات به صورت کاملا گیردار یا مفصلی در نظر گرفته می شود، در حالیکه رفتار واقعی اکثر اتصالات به صورت نیمه گیردار است. فرض رایج اتصالات کاملا گیردار، که انعطاف پذیری اتصال را درنظر نمی گیرد، گرچه مراحل آنالیزوطراحی را ساده می کند، لیکن دقت نتایج آن را به میزان قابل ملاحظه ای کاهش می دهد بطوریکه منجر به افزایش غیر واقعی سختی سازه و نیروهای درون اتصال می گردد.
امروزه در ایران اکثر سازه ها بصورت نیمه گیردار اجرا میشود زیرا اجرای اتصالات گیر داری کامل مشکل ونیاز به نظارت دقیق تر وکادر اجرایی مجرب تر دارد.
اتصالات ساده (مفصلی):
در این نوع اتصال تیر می تواند آزاد باشدو به راحتی دوران زاویه ای به خود بگیرد در این تکیه گاه ، لنگر گیر داری وجود ندارد. اتصالاتی که لنگر منتقل نمی کنند در محا سبه تیر و ستون برای تکیه گاه ساده در نظر گرفته می شوند . اتصال با جفت نبشی جان ، اتصال با نبشی نشیمنی و اتصالات نشیمی تقویت شده با قطعه تیر آهن و لچکی از این گروه هستند وآنها را اتصالات برشی نیزمی نامند زیرا اتصال فقط برای انتقال نیروی برشی به کار برده می شود.
در اتصال ساده نبشی هایی که در بالا می گذارند فقط برای ایجاد تعادل است و نقش باربری ندارد.
انواع اتصالات مفصلی رایج عبارتند از :
الف ) اتصال ساده نشسته ( نبشی نشیمن ) .
ب ) اتصال به وسیله صفحه نشیمن ولچکی .
ج ) اتصال به وسیله صفحه نشیمن و صفحه برشگیر ( تیغه ) .
آنچه که امروزه اجراء می شود اتصال ساده نشسته و اتصال با صفحه نشیمن ولی خصوصیت اصلی اتصال مفصلی این است که زاویه بین تیر و ستون بتواند تغییر کند و خصوصیت اصلی اتصال صلب این است که زاویه بین تیر وستون نتواند تغییر کند.
اتصالات گیردار(صلب):
اتصالات صلب در مواردی به کار می روند که از جانب تیر یا ستون در سر گره ها ممان جذب شود . اتصال صلبی که امروزه در کشور اجراء می گردد و به صورت کامل اجراء نمی شود .در اتصال صلب باید جوش به صورتی باشد که قطعه کاملا گیردار باشد و جای هیچ گونه حرکتی وجود نداشته باشدیعنی دور تا دور قطعه جوش شود .
در تکیه گاه کاملا گیر دار ، دوران زاویه ای (چرخشی) بین تیر وستون انجام نمی گیرد . در این نوع اتصال تکیه گاهی تامین درصد گیر داری در حدود 90 درصد یا بیشتر برای جلو گیری از تغییر زاویه ضرورت دارد .
شامل 28 اسلاید powerpoint
دانلود پاورپوینت اتصالات در ساختمانهای فلزی