لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 16
بدن انسان
کالبدشناسی انسان یکی از شاخههای کالبدشناسی است. این رشته به بررسی اندامها و دستگاههای اندامهای بدن انسان میپردازد. تن انسان مانند تن همه جانوران از چندین دستگاه درست شده است که این دستگاهها از اندامها و ایشان از بافتها و این بافتها از یاختهها درست شدهاند. کالبدشناسی کاری به بررسی بافتها یا یاختهها ندارد و تنها به شناخت اندامها و کارکرد آنها میپردازد. شناخت بافتها مربوط به بافتشناسی و بررسی یاختهها مربوط به یاختهشناسی میشود.
اندام
/
ساختمان ادراری
مقدمه
کلیه یکی از اندامهای مهم برای تنظیم اسمولاریته بدن مهرهداران است و این کار را از طریق تشکیل ادرار انجام میدهد. تشکیل ادرار در کلیه به طریق موضعی و هورمونی کنترل و تنظیم میشود. دستگاه ادراری شامل کلیه و مجاری ادراری است که ادرار را به مثانه میرسانند و از طریق پیشابراه دفع میکنند. تنظیم اسمولاریته بدن در مهرهداران عالی عمدتا بر عهده کلیههاست. کلیه پستانداران در ثبات محیط درونی یعنی حجم مایعات و الکترولیتهای بدن نقش اساسی دارند. کلیه همچنین در تثبیت PH مایعات بدن اهمیت زیادی دارد.
/
ساختمان کلیه
کلیهها به صورت جفت در پشت صفاق قرار دارند. کلیهها با وجود وزن کمشان (حدود 1% وزن بدن در انسان) مقدار قابل ملاحظهای خون دریافت میکنند. کلیه توسط پوششی سخت و مقاوم از بافت همبند به نام کپسول پوشیده شده است. بطور کلی کلیه از قشر ، مرکز و لگنچه تشکیل شده است. لگنچه از طریق میزنای به مثانه ارتباط پیدا میکند.ادرار در طی عمل دفع از طریق مجرای ادراری مثانه را ترک میکند تشکیل ادرار هنگامی که به لگنچه میرسد کامل میشود. ادرار از لگنچه به مثانه حمل شده و بدون تغییر دفع میشود. دفع ادرار از طریق کنترل عصبی اسفنکتر ارادی مثانه که در گردن پیشابراه قرار دارد صورت میگیرد. کلیه از واحدهای ساختاری به نام نفرون ساخته شده است.
احساس دفع ادرار
هنگامی که دیواره مثانه بر اثر پر شدن تدریجی آن کشیده میشود گیرندههای کششی دیواره مثانه تحریک میشوند و امواج عصبی تولید میکنند که توسط رشتههای عصبی آوران به نخاع و بعد به مغز منتقل میشود و بدین سان احساس دفع بوجود میآید. سپس اسفنکترها شل شده و ماهیچه صاف مثانه تحت فعالیت اعصاب خودکار منقبض و محتویات مثانه به پیشابراه خالی میشود.
نفرون
واحد عملی کلیه نفرون نام دارد. نفرون لوله پیچیدهای متشکل از یک لایه بافت پوششی است که در یک انتها بسته است و در انتهای دیگر به درون لگنچه باز میشود. تعداد نفرونها در انسان پس از تولد افزایش نمییابد اما طول نفرون در دوره رشد زیاد میشود. هر نفرون ار کپسول بومن ، لوله پیچیده نزدیک ، لوله هنله ، لوله پیچیده دور و مجرای جمع کننده تشکیل شده است.
/
کپسول بومن
نفرون در انتهای بسته اش پهن شده که آن را کپسول بومن مینامند. در کپسول بومن دستهای مویرگ به نام گلومرول وجود دارد که به دیواره کپسول بومن چسبیده است. مجموع کپسول بومن و گلومرول را جسم مالپیگی مینامند. پلاسما از دیواره این مویرگها و پس از تک لایه یاختهای بافت پوششی دیواره کپسول بومن عبور کرده و در حفره کپسول تجمع مییابد تا جریان خود را در بخشهای مختلف نفرون آغاز کند.مویرگهای گلومرولی از نفوذپذیری خیلی بیشتری نسبت به مویرگهای سایر نقاط بدن برخوردار هستند. اپیتلیوم کپسول بومن پایکدار و شکافدار است این شکافها توسط غشای نازکی بسته شدهاند. غشای گلومرولی از عبور آزاد مواد خنثی با قطر بیشتر از 8 نانومتر جلوگیری میکند. بنابراین غشای گلومرولی با وجود تراوایی بسیاری که دارد دارای تراوایی انتخابی است.
لوله پیچیده نزدیک
لولهای است پیچیده که بلافاصله پس از کپسول بومن قرار میگیرد. بخشی از یاختههای پوششی این لوله که به طرف حفره نفرون قرار دارد، دارای لبه برس مانند است این امر باعث افزایش سطح جذب آنها میشود. فرآیند انتقال در غشای این یاختهها به مقدار قابل
دانلود مقاله کامل درباره بدن انسان