لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 30
بسم الله الرحمن الرحیم
ORAL BACTERIAL ECOLOGY
استاد مربوطه:
دکتر محمد کارگر
گردآورندگان
فریدون مومن – حسین انصاری
فهرست مطالب
مقدمه...............................................................................................3
اکوسیستم دهان....................................................................................3
فلور نرمال دهان..................................................................................4
فاکتورهای متعادل کننده رشد میکروبی.........................................................5
اکتساب فلور نرمال دهان.........................................................................7
پوسیدگی دندان.....................................................................................8
شکل گیری جرم.................................................................................10
نقش فلور دهان در عفونت های سیستمیک....................................................11
میکروبیولوژِی پوسیدگی دندان.................................................................12
متابولیسم پلاک وپوسیدگی های دندان..........................................................14
انتقال ژن و مقاومت آنتی بیوتیکی..............................................................15
عوامل برهم زننده اکوسیستم دهان.............................................................15
میان کنش باکتریها در پلاک دندانی...........................................................16
متابولیسم میکروفلورای اسید زا...............................................................20
تحمل اسید.......................................................................................24
جلوگیری از پوسیدگی دندان..................................................................25
ایمنی در برابر پوسیدگی دندان...............................................................27
منابع............................................................................................30
مقدمه
حفره دهان فضایی است غیر منظم و تا حدودی بیضی شکل که اولین توقفگاه مواد غذایی در بدن به شمار میرود و از اجزاء مختلفی تشکیل شده است. پس از جویدن غذا مقداری از آن در دهان و بین دندانها و حد فاصل میان دندانها ولثه قرار میگیرد. از آنجا که این مواد غذایی مورد استفاده فلور نرمال دهان قرار میگیرد باعث رشد میکرواورگانیسمهای دهان وتشکیل بیوفیلم های باکتریایی بر روی سطح وریشه دندانها میشود و در نهایت پوسیدگی دندانها، بیماری پریودنتال را ایجاد مینماید.
بحث پیرامون اکوسیستم دهان ومیکرواورگانیسمهایی که از دهان و بافتهای احاطه کننده آن جدا میشود و همچنین اینتراکشنهایی که بین آنها وجود دارد را اکولوژی میکروبی دهان می گویند. در صورتیکه عامل عفونتهای، دندان و بافتهای احاطه کننده دهان مورد نظر باشد میکروب شناسی پزشکی دهان هم مطرح میشود. عفونتهای دهان و دندان مانند پوسیدگی دندان و بیماریهای بافتهای دور دندان میتوانند باعث ایجاد عفونتهای متمرکز و سیستمیک مانند اندوکاردیت وغیره شوند.
اکوسیستم دهان
زیستگاه خاصی که میکرواورگانیسمها مرتبط با آن فعالیت کرده و زنده میمانند را اکوسیستم گویند. فعالیت هر میکرواورگانیسم در زیستگاه خاص، مربوط به نقشی است که آن در بین اجتماع میکرواورگانیسمها دارا میباشد. این نقش توسط خواص بیولوژی هر توده یا جمعیت مشخص میگردد. دهان به عنوان یک اکوسیستم با چندین زیستگاه میباشد. به طوری که هر یک مناسب رشد و فعالیت تعدادی میکرواورگانیسم است. زیستگاههای دهان را میتوان مخاط، لبها، گونهها، زبان، سطوح دندانها، لثه، بزاق، ناحیه لوزهها و سطح دندانهای مصنوعی نام برد.
خواص زیستگاههای دهان هرگز بصورت طولانی پایدار نبوده و همواره دستخوش تغییرات وسیعی میشود. با کشیدن دندان، گذاشتن دندان مصنوعی، جرم گیری و پرکردن دندان، اکوسیستم دهان تغییر میکند. تغییرات موقت اکوسیستم دهان بر حسب نوع غذای مصرفی و آنتی بیوتیکها نیز ممکن است اتفاق بیفتد. دندانها و بزاق، دهان را از دیگر زیستگاههای موجود در بدن انسان و سایر موجودات متمایز میسازد. قبل از رویش دندانهای شیری و دورههای دندانهای شیری و دندانهای دائمی ،هریک شرایط اکولوژی خاصی را در دهان بوجود می آورند.
هریک از دندانها برای سکونت توده خاصی از میکروبها مناسب بوده، این حالت به ماهیت فیزیکی سطح و خطوط دندانها بستگی دارد. نواحی بین دندانها و شقاق لثهای به علت ابقای مواد غذایی باعث رشد و تکثیر میکروبها شده واغلب پوسیدگی دندان در این نواحی پدید میآید.(1)
فلور نرمال دهان
فلور دهان شامل گروه متنوعی از اورگانیسمها بوده و در بر گیرنده باکتریها، قارچها، میکوپلاسماها، تک یاختهها و احتمالاً فلور ویروسی میباشد.
از این میان باکتریها نسبت به سایر گروهها از غالبیت نسبی برخوردار بوده و در حدود 350 گونه مختلف قابل کشت وبه نسبت بیشتری از فلور غیر قابل کشت که اخیراً با روشهای مولکولی تشخیص داده شدهاند، در این گروه قرار میگیرند. علی رغم تنوع وسیع و پیچیدهای که در فلور دهان وجود دارد ولیکن بسیاری از اورگانیسمهای دیگری که بطور معمول از اکوسیستمهای مجاور دهان مانند روده وپوست جدا میشوند، در دهان یافت نمی شوند، این مسئله بیانگر وجود شرایط منحصر به فرد و انتخابی در حفرة دهان در خصوص کلونیزاسیون میکروبها میباشد. مهمترین جنسهای باکتریایی که در حفرة دهان یافت می شوند عبارتند از:
1 - کوکوس های گرم مثبت
جنس استرپتوکوکوسهای هوازی شامل گروههای موتانس، سالیواریوس، آنژینوسوس، میتیس میباشد. استرپتوکوکوسهای بی هوازی جنس های پپتواسترپتوکوکوس و استوماتوکوکوس میباشد.
2 - باکتریهای میلهای و رشتهای گرم مثبت شامل: جنسهای اکتینومیسس، لاکتوباسیلوس، پروپیونی باکتریوم میباشد.
3 – کوکوسهای گرم منفی شامل: جنس های نایسریا، ویلونلا، هموفیلوس، اکتینوباسیلوس، ایکنلا، کپنوسیتوفاژ میباشد.
4 - میلهای های گرم منفی گونههای بیهوازی اجباری شامل: جنسهای پورفیروموناس، پروتلا، فوزوباکتریوم، لپتوتریشیا، وولینلا، سکنوموناس، ترپونما میباشد.
5 - پروتوزواهای دهانی شامل: جنسهای انتاموبا و تریکوموناس میباشد.
6 – قارچها شامل: کاندیدیا، بلاستومیکوزیس، موکومیکوزیس.
7 - ویروسها شامل: هرپس ها، واریسلا زوستر ویروس، کوکساکی ویروس ها، پاپوا ویروسها، پاپیلوما ویروسها، سیتومگالوویروسها میباشد.(2)
تحقیق درباره اکوسیستم دهان