لینک دانلود و خرید پایین توضیحات
فرمت فایل word و قابل ویرایش و پرینت
تعداد صفحات: 5
واحد ورامین
رشته مهندسی علوم و صنایع غذایی
اندازه گیری درصد ویتامین C
مقدمه :
اصطلاح ویتامین C به عنوان بیان کننده ای عمومی , برای همه ی ترکیبات استفاده می شود تا فعالیت بیولوژیکی اسید آسکوربیک را نمایش دهد , که شامل استر هایی از اسید آسکوربیک , اشکال ترکیبی مانند 6-deoxy-L-ascorbic و ترکیبات اکسیژن دار است . اگر چه ویتامین C در میوه ها این طور فرض شده است که مجموعه ای از محتوی اسید آسکوربیک به همراه دی هیدرو آسکوربیک اسید باشد . این دو نمونه به راحتی اکسید شده , به خصوص هنگامی که در معرض حرارت بالا , بعضی از یون های مثبت دو ظرفیتی مانند مس و آهن , اکسیژن , ph قلیایی , نور و آنزیم های کاهنده قرار گیرند . در حالی که اکسایش AA به DHAA برگشت پذیر است , DHAA می تواند هیدرولیز یا آب کافت یک طرفه ی به اسید دی کتوگولونیک را متحمل شود , که به طور بیولوژیکی به عنوان ویتامین C فعال نیست . اکسایش ویتامین C و فقدان در طول فرآیند و پختن , رابطه ی بزرگی با متخصصان تغذیه , پژوهشگران و مصرف کنندگان دارد .
مواد و وسایل لازم برای اندازه گیری درصد آسکوربیک اسید :
2,6- دی کلرو فنل ایندوفنل
متا فسفریک
اسید استیک
آب مقطر
بالن حجمی 100cc
بورت
پیپیت
استوانه مدرج
آب میوه گیری
ارلن
استوانه مدرج
آب لیمو , لیمو ترش و لیمو شیرین
Lاسید آسکوربیک
روش اندازه گیری درصد آسکوربیک اسید :
200 میلی گرم از Lاسید آسکوربیک را به حجم 100 می رسانیم . cc1 از این محلول را در بالن حجمی 100 , به حجم می رسانیم و cc10 متا فسفریک و cc10 اسید استیک می ریزیم . سپس cc5 از محلول را بر می داریم و در یک استوانه ی مدرج می ریزیم و با محلول رنگی 2,6- دی کلرو فنل ایندوفنل تیتر می کنیم . نقطه ی پایان برای این تیتراسیون صورتی رنگ است . سپس cc100 آب لیمو ترش تازه , به همراه cc2 محلول اسید استیک متا فسفریک در ارلن می ریزیم و با محلول رنگی 2,6- دی کلرو فنل ایندوفنل تیتر می کنیم . نقطه ی پایان صورتی رنگ است .
نتیجه :
لیموترش
.1mg vit C .7cc
X 6cc X=12.1
لیموشیرین
.1mg vit C .7cc
X 10cc X=14.2
آبلیمو
.1mg vit C .7cc
X 4.5cc X=6.42
X × 10مقدار mg ویتامین C برای 100 گرم محلول
بحث :
ویتامین Cیک آنتی اکسیدان بوده و در بعضی مواقع برای انجماد کردن میوه و سبزی جات , برای جلوگیری از اکسیداسیون میوه استفاده می شود . از دیگر کاربرد آن در سوسیس و کالباس بوده که از ایجاد نیتروز آمین که به دلیل وجود نگه دارنده به وجود می آید و خاصیت سرطان زایی دارد , جلولگیری می کند . Lاسید آسکوربیک فرم بیولوژیکی آسکوربیک اسید است . برای ندازه گیری ویتامین C از تیتراسیون اکسایش کاهش استفاده می شود . معرف رنگی برای این تیتراسیون , 2,6- دی کلرو فنل ایندوفنل است که آبی رنگ بوده و یک معرف اکسایش کاهشی است . این معرف در محیط احیا , بی رنگ و در محیط اکسید , صورتی رنگ است . ویتامین C وقتی اکسید شد , دی هیرو آسکوربیک اسید تولید می کند .
برای تیتراسیون 2 مرحله در پیش داریم :
1 . استاندارد کردن محلول رنگی
2. اندازه گیری میزان ویتامین C در ماده ی غذایی .
برای استاندارد کردن داریم : هر cc محلول باید با چه مقدار ویتامین C واکنش دهد . به این منظور محلولی تهیه می کنیم که میزان ویتامین C در آن را می دانیم . البته محلول ها را باید در یخچال نگه داری کنیم , زیرا به دما حساس هستند و خاصیت اکسایش کاهشی را از دست می دهد .استاندارد کردن محلول رنگی باید روزانه انجام شود .
به این دلیل اسیداستیک اضافه می کنیم که ویتامین C در اسید پایدار تر است , یعنی از اکسایش خود به خودی ویتامین C , در Ph بالا جلوگیری می شود .در مرحله ی استاندارد کردن حجم محلول رنگی مصرفی کم است زیرا مقدار ویتامین C کم است . باید محلول سطح تماس کمتری با محیط داشته باشد به همین دلیل محلول را در استوانه ی مدرج ریختیم . ویتامین C نسبت به اکسیژن حساس است .
برای اندازه گیری ویتامین C سبزی باید عصاره و میوه , آب آن را تهیه کنیم و نمونه ی غلیظ را باید رقیق کنیم .
200mg 100cc 2mg 100 cc
X 1cc X=.1X x 5cc
X=2
منابع :
Maynard a.joslyn methods in food analysis college of agricultural sciencc
Page 767 , 768
www.scincedirect.com
starters.blogfa.com
مقاله درباره اندازه گیری درصد ویتامین C